Wij zijn verhuisd! Neem een kijkje op onze geheel vernieuwde website:

terug naar Wildlife Vrijwilliger Projecten

MONKEY REHABILITATION CENTRE

Waar mensen en dieren dezelfde omgeving delen, komen nogal eens problemen voor. Helaas is het vaak het dier waarvoor dit ongunstig uitpakt. In het verleden was er een wet opgesteld waarin mensen (wie dan ook) het recht hadden om zelf 'probleemdieren' of ongedierte te bestrijden zoals zij dachten dat resultaat had. Dit had tot gevolg dat veel van deze dieren werden mishandeld, weggejaagd of uitgeroeid in bepaalde gebieden. Sommige van de dieren die tot 'probleemdieren' werden geclassificeerd zijn: vervet monkey (meerkat), baboon, caracal, jackal, bushpig.
Vanwege de mishandeling en uitroeiing van deze en andere wilde dieren, werd het Monkey Rehabilitation Centre opgericht. Van alle zoogdieren hebben onder andere apen een ingewikkelde hierarchie en groepsdynamiek. Je kunt niet zomaar een aapje uitzetten. Aapjes moeten eerst in een groep kunnen samen leven. De groep is het overlevingsmechanisme en er moet onderling uitgezocht worden wie de baas is en wie welke rol op zich neemt.

Kooi bij mensen in de tuin waarin een aapje als huisdier werd gehouden. Het aapje werd opgehaald door het project.
Het Monkey Rehabilitation Centre biedt een tijdelijk onderkomen aan apen en andere wildlife welke uit hun natuurlijke omgeving zijn gehaald om als huisdier te dienen of gewond zijn geraakt en verzorging nodig hebben. Met een speciaal ontwikkeld rehabilitatie programma specifiek gericht op het desbetreffende dier wordt deze vaak met succes uitgezet in de natuurlijke omgeving.
Wilde dieren worden nu eenmaal geen brave huisdieren, zeker geen apensoort die een groep soortgenoten nodig heeft. Al ziet zo'n baby aapje er heel schattig uit, naar mate het dier ouder wordt, wordt het lastig, gaat bijten en richt het huis opnieuw in, monkey style. Niets schattigs meer aan; het aapje moet verdwijnen. Maar waarheen? In het verleden werden deze afgedankte 'huisdieren' afgemaakt door de autoriteiten of gebruikt voor bio-medisch onderzoek in laboratoria.

Door de oprichting van het Monkey Rehabilitation Centre is er nu een plek waar deze 'huisdieren' en 'probleemdieren' heengebracht kunnen worden. Deze dieren hebben nu kans op een vrije, natuurlijke toekomst. Het project biedt dus een belangrijke dienst, niet alleen voor het dier, maar ook voor mensen, gemeenschappen en de overheid.
Ookal zijn er inmiddels wetten aangepast en diervriendelijker gemaakt, mensen zijn vaak nog steeds hardnekkig en onwetend. Mensen kunnen het niet laten toch een baby aapje als huisdier te nemen. In een land als Zuid-Afrika waar men gezegend is met prachtige landschappen en zeer diverse wildlife soorten is het belangrijk dat men op zoek gaat naar manieren waarop mens en wildlife in balans kunnen samenleven.
Vanwege het succes van het Monkey Rehabilitation Centre werd het dus nodig om de focus te richten op het bewust maken van het publiek, aangezien onwetendheid vaak de reden is dat een dier in een rehabilitatie centrum belandt. Daarom richt het project zich niet alleen op het rehabiliteren van wildlife, maar stelt zich ook ten doel het bewustzijn van mensen, zeker de jeugd, te vergroten als het gaat om natuurbewaring en het met mate gebruiken van natuurlijke bronnen.

Het project houdt zich bezig met het rehabiliteren van aapachtigen sinds 1995. Hun belangrijkste doelstelling is het rehabiliteren en vrijlaten van groepen vervet monkeys in natuurlijke gebieden, maar ze verwelkomen ook andere dier- en vogelsoorten. Enig verweest of gewond dier kan op verzorging in het centrum rekenen en wanneer het dier genezen is en sterk genoeg wordt het weer vrijgelaten.
Naast hun werk met de apen, zijn ook de volgende dieren met succes verzorgd en weer uitgezet: diverse roofvogels (tawny eagle, gieren, uilen), eekhoorns, bush babies, kleine antilope soorten zoals de grey duiker, en jakhalzen.

Het project richt zich voornamelijk op apensoorten; vervet monkeys, chacma baboons, samango monkeys en bush babies. Het project kan geen garantie bieden aan vrijwilligers dat zij met andere diersoorten gaan werken gedurende hun verblijf.
Het project stelt zich ten doel ten minste 2 groepen gerehabiliteerde apen per jaar uit te zetten in de natuur en daar komt nogal wat werk bij kijken; het organiseren, onderzoeken en observeren. Het gehele proces kan zo 3 jaar in beslag nemen!
Vrijwilligers zijn betrokken bij alle facetten van het runnen van een rehabilitatie centrum. Naast het voeren van de dieren, het schoonmaken van kooien en het hands on werk met baby aapjes tijdens het 'baby seizoen' (begin november tot eind maart voor vervet monkeys, baby baboons worden het gehele jaar door geboren), helpen vrijwilligers ook mee met onderhoudsklussen en het bouwen van verblijven, het zaaien en oogsten van groenten voor de apen.
Als vrijwilliger maak je deel uit van de organisatie en krijg je een fantastische leerervaring aangeboden. Je hebt geen specifieke kennis of vaardigheden nodig om deel te nemen. Een passie voor wildlife en specifiek apen is uiteraard belangrijk.

Het dagelijkse programma:

Om je een idee te geven van hoe een dag op het centrum eruit kan zien, geven we je hieronder een voorbeeld.
 • 07.00h: Schoonmaken van hokken, klaarmaken van voedsel en het voeren van de dieren
 • 09.00h: Ontbijt
 • 10.00h 13.00h: Verder gaan met het voeren en schoonmaken, checken of enig dier een verwonding heeft of discomfort ervaart in de kliniek en raporteer aan het management. Het werken aan specifieke projecten. Het observeren van de apen
 • 13.00h 14.00h: Lunch
 • 14.00h 17.00h: De werkzaamheden in de namiddag kunnen varieren van het bouwen van nieuwe kampen en hokken, planten en oogsten van groenten, observeren en checken van dieren in de diverse stadia van rehabilitatie of voedsel verzamelen, tot een middagje vrij om excursies te doen
 • 18.00h: Avondmaaltijd
 • 19.30h: Het voeren van de nachtdieren wanneer deze op het centrum aanwezig zijn
Maarrr... er kan vanalles gebeuren en dan verandert de gehele dagindeling!

Omdat het project zich ten doel heeft gesteld om inzicht en kennis over te dragen aan het publiek als het gaat om natuurbehoud, werken zij samen met diverse gemeenschappen. Vrijwilligers hebben soms dus ook de mogelijkheid om dit mee te maken.

Terwijl je op het project verblijft is het mogelijk om excursies in de omgeving te doen. Deze excursies zitten niet bij de programmakosten inbegrepen, maar zeker de moeite waard!Accommodatie:
Op het project. Grote en kleine slaapvertrekken. Een koppel kan aparte accommodatie verwachten. Beddengoed wordt verzorgd (breng zelf een handdoek mee), maar het wordt aangeraden dat je een slaapzak meeneemt voor als jullie buiten onder de sterren gaan slapen en 's winters (mei tot september) kan het erg koud zijn 's nachts. Er is een apart sanitair gebouw (toiletten) en douchen doe je onder de sterren (omheinde douche zonder dak, koud en warm stromend water). Er is ook een kleine bar/keuken bij de accommodatie en een zwembad. Er is een gezamenlijke ruimte met een pooltafel.

Groepsgrootte: 1 - 12 vrijwilligers gemiddeld, maar het kan voorkomen dat de groep groter is.
Minimaal verblijf: 1 week tot zolang als je wilt. Een verblijf van ongeveer 4 weken is ideaal omdat je dan de tijd hebt alle facetten van het project te ervaren en kans hebt om met meerdere dieren te werken.


Klik hier voor de programmakosten

Prijs is inclusief:
 • Accommodatie
 • 3 maaltijden per dag, koffie, thee en limonade
 • Een donatie voor het project (het ontvangt geen subsidie van de overheid)
 • Training en supervisie
 • Vervoer naar het winkelcentrum als de projectleiders boodschappen gaan doen
 • Vervoer naar en van het project
Niet inbegrepen:
 • Wasgoed, internet en telefoonkosten
 • Persoonlijke uitgaven zoals toiletartikelen, excursies, etc

*** WIJ ZIJN VERHUISD! *** NEEM EEN KIJKJE OP ONZE GEHEEL VERNIEUWDE WEBSITE *** WWW.CHAMELEONTRAVELAFRICA.COM ***