Wij zijn verhuisd! Neem een kijkje op onze geheel vernieuwde website:

terug naar de wildlife vrijwilliger projecten


MOHOLOHOLO WILDLIFE REHABILITATION PROGRAMMEGelegen in een prachtige omgeving aan de voet van de Drakensbergen in de Limpopo provincie van Zuid-Afrika, Moholoholo is het rehabilitatie centrum in de regio voor de verzorging van verweesde, gewonde of vergiftigde wildlife.
Moholoholo ('The Very Great One') Wildlife Rehabilitation Centre opende haar deuren in 1992, nadat bleek hoe belangrijk en nodig een veilig en professioneel rehabilitatie centrum was. Het centrum is enorm gegroeid over de jaren is is bekend in Zuid-Afrika als wel in de rest van de wereld.
De rehab is gesitueerd in een 700 ha reservaat met los lopend wild.

Vanuit alle hoeken van Zuid-Afrika worden gewonde of verweesde dieren naar het centrum gebracht, en waar mogelijk worden ze, nadat ze weer beter zijn, vrijgelaten in hun natuurlijke omgeving. Dieren die niet meer vrijgelaten kunnen worden bijvoorbeeld doordat hun verwondingen een permanente impact hadden (en zij in het wild niet meer zouden kunnen overleven) verblijven in het centrum en zijn ambasadeurs voor hun soort; bezoekers hebben de kans om ze van dichtbij te bewonderen en krijgen daarnaast inzicht in de problemen waar deze dieren in het wild mee te maken hebben.
Een andere belangrijke functie van het centrum zijn de fokprojecten. Moholoholo heeft menig bedreigde diersoort (waaronder de Crowned Eagle en Serval cat) succesvol gefokt om deze weer vrij te laten in de natuur.

Momenteel huist het project onder andere geconfisceerde leeuwen van een Mozambikaans circus, Luipaard, Caracal (lynx), Serval, Cheetah, Crowned Eagle, Marshall Eagle, Gieren, diverse uil soorten, diverse soorten antilopes, hyena, twee heel ondeugende honing dassen en nog veel meer. Allemaal dieren die zijn geconfisceerd, verweest, achtergelaten, gewond of vergiftigd.


Moholoholo wordt regelmatig gebeld om een 'probleemdier' te komen vangen, vaak gaat het om hyena of luipaard. Deze situatie wordt dan gebruikt om gegevens over het dier (met name luipaarden) te verkrijgen dat bijdraagt aan inzicht over het dier en het voortgaande onderzoek hierover. Het 'probleemdier' wordt dan vervolgens weer vrijgelaten in de natuur, en waar de financien het toelaten krijgt het dier een GPS zender om het te kunnen blijven volgen. De gegevens over deze luipaarden heeft in grote mate een bijdrage geleverd aan een onderzoeksforum die specifiek kijkt naar het gedrag van deze dieren.
Het centrum doet hetzelfde werk voor gieren. Gewonde of vergiftigde gieren die op een gegeven moment weer vrijgelaten kunnen worden, krijgen een tag met een nummer. Op deze manier kunnen deze indivuduen geidentificeerd worden en kan men meer leren over het leefgebied van de gier en de afstanden die ze afleggen. Sommige van deze vrijgelaten gieren bezoeken regelmatig het 'gieren restaurant' bij de ingang van het rehab centrum.

Een ander belangrijk doel van het rehab centrum is om bezoekers bewust te maken over de sensitiviteit van ons ecosysteem en de mate waarin we het aan het vernietigen zijn. Dit gebeurt onder andere door de dagelijkse tours voor bezoekers door het centrum.

Op het project kun je verwachten aan het volgende deel te nemen:
 • Het dagelijks voeden van de dieren die jou toevertrouwd zijn, als dat carnivoren zijn betekent het dat je veel met vlees en eventueel (stukken van) kadavers zult werken. Een groot deel van de dieren in het centrum zijn vogelsoorten (roofvogels, uilen, gieren en enig andere vogelsoort die naar het centrum gebracht wordt), je zult dus zeker ook met vogels werken
 • Het schoonmaken van hokken en kampen en interieur
 • Waar van toepassing help je mee bij het vangen en/of vrijlaten van dieren (waaronder game capture and relocation ; het vangen van groepen dieren i.v.m. natuurbewaring) en observeer je bij het werk van een dierenarts
 • Onderhoud en het bouwen van hokken en kampen waar nodig
 • Interactie en stimulatie bieden aan de intelligentere bewoners van het centrum (zoals de honing dassen) en (tijdelijke) bewoners die dit contact nodig hebben, omdat het sociale dieren zijn
 • Assisteren bij het voeden en verzorgen van jonge, verweeste dieren gedurende het 'baby seizoen' (December - Maart)
Je hebt geen speciale kennis of ervaring nodig om deze werkzaamheden te kunnen verrichten. Het enige wat echt belangrijk is, is liefde en passie voor wildlife en natuur en bereid zijn om ook de minder leuke klussen aan te pakken.

Dagelijks programma voor vrijwilligers:

07.00: Bij elkaar komen in de kliniek (rehab) om samen de voederrondes te doen en de aan jou toevertrouwde dieren te verzorgen
08.30: Ontbijt
09.30: Gedurende het baby seizoen zijn er veel 'baby werkzaamheden' te verrichten
10.15: Dagelijkse meeting in de kliniek. Het werk en activiteiten van die dag worden besproken. Dit is ook het moment om eventuele vragen te stellen en/of andere zaken te bespreken die van belang zijn voor jou en de dieren waarmee je werkt
12.30: Lunch
14.00: Bij elkaar komen in de kliniek voor het doen van de rest van het werk en tijd doorbrengen met de dieren die zeer baat hebben van het contact
15.30: Middag voederronde begint. Hierna vindt de vulture run plaats; de wilde gieren worden gevoerd. Om de dag worden de de cheetahs in het centrum gevoerd
18.45: Bij elkaar komen bij de Rangers Cottage vanwaar je vertrekt naar Forest Camp Lodge voor het avondeten.

Er is geen dag hetzelfde bij het rehab centrum... er kan van alles gebeuren en niet alle werkzaamheden of gebeurtenissen laten zich vastleggen in een planning. Dit is deel van de ervaring die je zult opdoen hier in Afrika. Werken met dieren kan je gehele planning in de war gooien. Voor de verzorgers kan dat verlate maaltijden en slaap tekort betekenen... so be prepared for the unexpected...

Overige activiteiten / optioneel: Excursies worden met enige regelmaat georganiseerd waar de werkzaamheden bij het centrum dit toelaten. Zo krijgen vrijwilligers de kans wat meer van de omgeving te zien. De kosten hiervan zijn niet inbegrepen bij de programmakosten. Zondag heb je vrije tijd, de voederrondes 's ochtends en 's avonds gaan wel door.

Maaltijden Ontbijt en Dinner worden geserveerd bij Forest Camp Lodge. Dit ligt op 10 minuten lopen vanaf het rehab centrum. 's Avonds wordt je naar Forest Camp gereden met een safari voertuig. Dit geeft je ook de kans om wilde dieren te zien. Lunch wordt naar de accommodatie bij het rehab centrum gebracht.
Er zal ook gelegenheid zijn om restaurantjes in de omgeving te bezoeken, de kosten hiervan zitten niet bij de programmakosten inbegrepen.
Accommodatie:
Vrijwilligers worden gehuisvest in drie verschillende gebouwtjes. De mannelijke en vrouwelijke slaapruimtes zijn apart en dan is er nog de gezamenlijke woonkamer.
Voor de vrouwelijke vrijwilligers zijn slaapkamers met 2 of 4 bedden, allen met en suite badkamer. Mannelijke vrijwilligers delen een slaapzaal en hebben een apart sanitair gebouw.
Elke vrijwilliger heeft zijn/haar eigen kast, bed en nachtkastje die je zelf netjes houdt. De accommodatie wordt regelmatig schoongemaakt en beddengoed wordt verzorgd. Breng wel zelf handdoeken mee.
De gezamenlijke woonruimte wordt gebruikt voor de avonden en dagen waarop je vrij bent.
Er is electriciteit, en stromend (drink)water, en een telefoonaansluiting waarmee je met een 'world call card' kunt bellen. Internetfaciliteiten zijn aanwezig in de gezamenlijke woonkamer, hiervoor kun je bij het kantoor bij het rehab centrum een tegoed kopen.

Het project verzoekt het volgende tijdens je verblijf bij hen:
(Dit is voor je eigen veiligheid en volgens culturele overtuigingen)
 • Kleding: Gedurende werkuren en trips naar het dorp wordt je verzocht het T-shirt te dragen dat je ontvangt bij aanvangst van je verblijf. Ook dien je een lange (of driekwart) broek te dragen en goede, dichte schoenen. Bij de accommodatie mag je dragen wat je wil, behalve bikinis of zwembroeken. Het is niet toegestaan om shirtjes met dunne bandjes en/of een korte broek te dragen in het rehab centrum (dit heeft te maken met de culturele overtuiging van de lokale bevolking).
 • Alcohol en drugs: Het gebruiken/nuttigen van alcohol en drugs in het rehab centrum en de accommodatie is verboden. Doe je dit wel, dan wordt je verzocht binnen 24 uur het centrum te verlaten. Dit is voor je eigen veiligheid, omdat je met mogelijk gevaarlijke dieren werkt. Ook wordt je gevraagd om geen alcohol te nuttigen als je met het project een avond uitgaat.
 • Roken: Roken in het rehab centrum of in de accommodatie is verboden. De enige plek waar je mag roken is op de veranda bij de accommodatie. Laat alsjeblieft geen sigarettenstompjes achter, deze zijn giftig voor loslopende dieren wanneer ze die opeten.
Klik hier voor de programmakosten

Prijs is inclusief:
 • Accommodatie
 • 3 maaltijden per dag (allen verzorgd), thee en koffie
 • Al het werk met de dieren
 • vervoer naar en van uitjes gerelateerd aan het project
 • Een donatie aan het project
 • Vervoer tussen de plaatselijke luchthaven en het project
 • Wasgoed wordt verzorgd, behalve de 'smalls', hiervoor krijg je waspoeder.
De prijs is exclusief:
 • Internet- and telefoonkosten
 • Persoonlijke uitgaven zoals toiletartikelen, excursies, restaurants, etc

Leeftijd: van 18 tot 80 (voor the young at heart )

Groepsgrootte: 1 - 20 vrijwilligers

Minimaal verblijf: 2 weken en je kunt blijven zolang als je wilt.
Er zijn geen vaststaande start of eind data.
*** WIJ ZIJN VERHUISD! *** NEEM EEN KIJKJE OP ONZE GEHEEL VERNIEUWDE WEBSITE *** WWW.CHAMELEONTRAVELAFRICA.COM ***