Wij zijn verhuisd! Neem een kijkje op onze geheel vernieuwde website:

terug naar Wildlife Vrijwilliger Projecten | lees ervaringen van andere vrijwilligers

WILDLIFE MONITORING PROJECT (vernieuwd programma op onze nieuwe website)

Leeuwen, up close and personal! Het zien van een groep leeuwen in hun natuurlijke omgeving is al fantastisch, maar om ze te bestuderen, te leren kennen en hen 's nachts te horen brullen is de experience of a lifetime! De informatie die door het onderzoek vergaart wordt, wordt gebruikt om een gezond ecosysteem te behouden en het reservaat terug te brengen naar haar natuurlijke staat. De data worden verkregen via een uitgebreid 'roofdier en wildlife' observatie onderzoek. Vrijwilligers krijgen de geweldige mogelijkheid om te leren over natuurbehoud terwijl ze direct werken aan natuurbehoud in een van de meest unieke wildlife sanctuaries in Zuid Afrika. Waarom zou je thuis een wildlife documentaire op tv kijken, als je het leven in de bush zelf direct kunt ervaren?!

Het project is gesitueerd in het non-commerciele Selati Natuurreservaat met magnifieke granieten heuvels die uittorenen boven de bush. Selati is ruim 300 km2 aan oppervlakte en kan zich beroemen op de aanwezigheid van olifanten, neushoorns, luipaarden en sabelantilopen en vele andere dieren zoals zebra's en giraffen.

Het onderzoek- en observatieprogramma ging van start in 2004. Voorheen was het reservaat een agrarisch gebied met veeteelt, waarbij veel schade aan het land aangebracht werd. De landeigenaren, van wie de grond gezamenlijk het natuurreservaat vormen, besloten de grond terug te brengen naar haar originele staat. Dan begin je eerst met het herintroduceren van herbivoren. Zodra er een balans is, kunnen de roofdieren geintroduceerd worden. Maar dit dient wel in de gaten gehouden te worden. Aldus de invoering van het onderzoek- en observatieprogramma. De impact die de leeuwen maken mag de balans van het natuurreservaat niet verstoren. Hoe gaat het met de leeuwen? Hoe is de groepsdynamiek? Waar zijn de grenzen van hun territorium? Hoe gaat het met hun gezondheid en met de welpjes? Welke herbivoren verkiezen de leeuwen en hoe vaak gaan ze op jacht? Hoe is de verhouding ten opzichte van andere roofdieren, zoals hyena en luipaard? Naast het onderzoek naar de leeuwen, worden andere dieren ook geobserveerd: Mega herbivoren zoals neushoorns en olifanten, maar ook diverse andere dieren zoals luipaarden en cheetahs, en nachtdieren zoals de honey badger (honingdas) en de porcupine (stekelvarken).

Sommige dieren, zoals leeuwen en luipaarden dragen een zender, o.a. om ze gemakkelijker op te sporen en om een idee te krijgen van de grootte van hun territorium en home range . Wanneer een dier een nieuwe zender omkrijgt, worden vrijwilligers actief betrokken! Een unieke gelegenheid! Onderzoek speelt een zeer belangrijke rol in het managen van een natuurreservaat, zowel op korte termijn als voor de toekomst.
Vanaf begin 2013 biedt het project een nieuw en exclusief black rhino observatie programma aan! Hierbij ga je samen met een gids op een quadbike de gehele dag neushoorns opsporen en observeren. Met name de zwarte neushoorn, een bedreige diersoort. Het project voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van zowel de zwarte als de witte neushoorn, welke door actieve en steeds erger wordende stroperij bedreigd worden. De hoorn van de neushoorn wordt met name in Vietnam en China gebruikt als medicijn tegen diverse fysieke kwalen. De hoorn is zo gewild, dat de prijs hiervoor per kg meer waard is dan goud of cocaine. De neushoornstroperij is sinds 2007 schokbarend toegenomen. Het beste middel om stroperij tegen te gaan is het doen van anti-strooppatrouilles, actief neushoorns observeren. Verder heeft het project de hoorn van alle neushoorns preventief verwijderd om de dieren te beschermen. (meer algemene info over neushoornstroperij vind je hier).
Het black rhino observatie programma is een optionele extra naast alle andere activiteiten die dit project aanbiedt. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan het observatie programma tegen een kleine extra bijdrage, welke gebruikt wordt om de quad bike te onderhouden. Het observatie programma wordt gedurende het gehele jaar uitgevoerd en de deelnemende vrijwilligers gaan om de beurt een dag met de gids mee.

Vrijwilligers ontvangen een gedegen introductie en orientatie over de werkzaamheden op het project en instructies over veiligheid. Verder blijf je bijleren tijdens het onderzoek en andere werkzaamheden. Je zult een goed beeld krijgen van de Zuid Afrikaanse bush en onderzoekswerk.
Tijdens het onderzoek in de bush, heeft iedere vrijwilliger een andere taak bijvoorbeeld kaartlezen, gebruik van GPS, invoer van data en radio telemetry bedienen.
Een ander bijkomstig, maar belangrijk aspect van de aanwezigheid van het project en de dagelijkse ritten door de bush, is de bescherming van wildlife. Reservaten waar frequent wordt gepatroullieerd, ondervinden minder of geen stropersactiviteiten.

A day in the bush...

Twee keer per dag gaan vrijwilligers de bush in voor onderzoek. Ochtendritten vertrekken om 05u30 in de zomer en 06u30 in de winter. De avondritten vertrekken om 16u00 in de zomer en 15u00 in de winter. Dit zijn de tijden waarin dieren het meest actief zijn, aangezien de temperatuur rond lunchtijd behoorlijk kan oplopen. Avondeten is rond 19u00-20u00.

Tijdens je verblijf neem je deel aan de volgende activiteiten:
 • 'koppie' (rots) klimmen vanwaar je kunt genieten van het prachtige uitzicht over de bush, terwijl je zoekt naar wildlife
 • sleep out in de bush onder de sterrenhemel, luisterend naar alle bushgeluiden
 • bush walks met een ranger
 • nachtritten speciaal gericht om nachtelijke activiteiten van wildlife vast te leggen. Sommige dieren zijn voornamelijk 's nachts actief bijvoorbeeld luipaarden, miereneters, stekelvarkens en andere minder bekende maar bijzondere diersoorten
 • het leren identificeren van wildlife en het vastleggen van data Data invoer wordt in het kamp gedaan door vrijwilligers en medewerkers
 • gebruik leren maken van onderzoeksapparatuur zoals GPS en radio telemetry
 • activiteiten m.b.t. het managen van het reservaat zoals het verwijderen van uitheemse planten en wegreparaties
Ook krijg je twee keer per week theorieles over de bush. Onderwerpen zoals dierengedrag, diersoorten (van insect tot zoogdier), habitat en planten en het benaderen van mogelijk gevaarlijke dieren zullen de revue passeren.

Vrijwilligers komen vanuit alle hoeken van de wereld en hun leeftijd varieert van 18 tot 75 jaar. Een ding dat zij gemeen hebben is hun passie voor de natuur, het wildlife en natuurbewaring. De activiteiten zijn niet superzwaar, maar een redelijke conditie is wel gewenst.
Je deelname is erg waardevol voor het project, zowel het werk als je financiele bijdrage maakt het mogelijk dat dit project uberhaupt bestaat en je krijgt er een ongelofelijke ervaring voor terug!
Het onderzoek bestaat o.a. uit:
 • Het tellen en observeren van roofdieren, met name leeuwen, neushoorns, luipaarden, hyenas en cheetahs
 • Het observeren en vastleggen van het voedingsgedrag, selectie van prooidier, frequentie van de jacht en de ecologische impact van leeuwen en andere roofdieren in het reservaat
 • Het observeren van de groepsdynamiek en sociale interacties van de leeuwenpopulatie
 • Het observeren en vastleggen van territoria en leefgebieden van roofdieren en mega herbivoren
 • Het ontwikkelen van identi-kits voor olifanten
 • Waar nodig, meehelpen met het omdoen van nieuwe zenders bij diverse diersoorten en hen volgen met radio telemetry
FGASA: Field Guides Association of Southern Africa

De officiele training om een ranger te worden!
Voor vrijwilligers die minimaal 8 weken aan het project willen deelnemen bestaat er de mogelijkheid om tijdens deelname training te ontvangen voor het theoretische gedeelte van het FGASA examen.

Dit is inclusief:
 • 2 lezingen per week waarin alle modules in het FGASA Level 1 curriculum behandeld zullen worden
 • EHBO cursus van 1 dag, specifiek gericht op het leven in de bush (inbegrepen in de prijs)
 • Basis principes van ' game ranch management'
 • Ervaring opdoen in het uitvoeren van wandelsafaris
 • Praktische training m.b.t. identificatie van diverse diersoorten en het opsporen van dieren
 • Training in het gebruik van een groot kaliber geweer, praktijk, inclusief 5 schoten
 • 4x4 driving theorie en praktijk. Leren rijden op moeilijk terrein
Alle vrijwilligers die de FGASA optie kiezen, krijgen een certificaat van het project, als bewijs dat ze de het curriculum van Level 1 hebben bestudeerd.
Je kunt nog een stap verder... namelijk het behalen van je FGASA Level 1 kwalificatie! Het project steunt je graag tijdens zelfstudie en met het regelen van FGASA registratie, het officiele theoretisch examen en het praktisch examen (dit zit niet bij de programmakosten inbegrepen).

Excursies

Tijdens je verblijf op het project, zullen er mogelijkheden zijn om nog meer van de omgeving te zien. Er zijn fantastische excursies en bezienswaardigheden. Medewerkers van het project helpen je graag bij het organiseren van deze trips.
Klik hier voor de programmakosten

Accommodatie:
Accommodatie is eenvoudig maar comfortabel in een farmhuis middenin de bush in het reservaat. Het uitzicht is fantastisch. Er staat geen hek om het kamp en dieren kunnen er gewoon doorheen lopen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hyena zichzelf uitnodigt voor de braai (barbeque). It's just you and the African Wilderness!
Er is onderdak voor maximaal 14 vrijwilligers. Er zijn twee slaapkamers (apart voor mannen en vrouwen). Er is ook een aparte slaapkamer voor een stel. Twee badkamers. Er is een gemeenschappelijke ruimte, een lapa (plek om te barbequen) en een klein zwembad.

Dit project is ecovriendelijk, dus er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie. Over het algemeen is er 24/7 electriciteit, maar het kan voorkomen dat je even niet je batterijen kunt opladen.
Wifi internet is aanwezig voor vrijwilligers met wireless modems, maar de computer van het project staat ook ter beschikking.
Kraanwater is schoon en kan gedronken worden en er is warm water beschikbaar voor een douche.

Vrijwilligers koken om de beurt voor de rest van de groep. Ingredienten worden aangeleverd door de medewerkers. En de afwas wordt vervolgens gezamenlijk gedaan.
Wasgoed kun je zelf op de hand doen, maar er is ook de mogelijkheid om dit door de schoonmaakster te laten doen tegen een kleine vergoeding.

Prijs is inclusief:
 • Accommodatie
 • 3 Maaltijden per dag (zelf te bereiden met medevrijwilligers, de ingredienten worden aangeleverd.
 • Thee, koffie en limonade.
 • Alle training voor het onderzoek en het werk op het project.
 • Overige educatieve activiteiten die te maken hebben met het project.
 • Een donatie aan het project.
 • Vervoer van en naar het project.
Niet inbegrepen in prijs:
 • Wasgoed, welke tegen een kleine vergoeding gedaan kan worden.
 • Persoonlijke uitgaven zoals toiletartikelen, internetkosten en excursies, etc.
 • Black rhino observatie programma: kleine bijdrage van ongeveer 20 euro per 4 weken voor het onderhoud van de quadbike

Groepsgrootte: 1-14 vrijwilligers

Minimum verblijf: Deelname is vanaf twee weken tot 3 maanden. Een verblijf van 4 weken is ideaal, zo haal je het meeste uit je ervaring in de bush!

We trachten je zoveel mogelijk info te geven op de website, maar neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt!

*** WIJ ZIJN VERHUISD! *** NEEM EEN KIJKJE OP ONZE GEHEEL VERNIEUWDE WEBSITE *** WWW.CHAMELEONTRAVELAFRICA.COM ***