Wij zijn verhuisd! Neem een kijkje op onze geheel vernieuwde website:

terug naar 'Ervaringen'

lees meer algemene info over dit project


Wildlife Opvangcentrum en Gemeenschapsproject

Uitreksel reisverslag van Mattia
Het is hier helemaal fantastisch. Ik ben in een totaal andere wereld beland. Na een lange reis van A'dam-London-Jo'burg naar Hoedspruit werd ik opgehaald op het vliegveld dat midden in de bush ligt. Ik mocht meteen achterin de jeep waar ik al snel door had dat we in de middle of nowhere waren. Het project ligt tussen verschillende private nature reserves, die de big 5 hebben. Het is afgeschermd met hekken maar de dieren kunnen gewoon overal komen. Het project zelf heeft momenteel: vier mongooses (op de foto in mijn nek - hier rechts - ze kruipen werkelijk overal), een hele oude serval, twee genets (er is er alleen 1 ontsnapt), tortoises, rock monitor, een blinde ezel die vrij over het kamp loopt, drie uilen, twee roofvogels, drie andere ezels, drie paarden, eekhoorntjes, vier honden, bushbaby (jumpt overal 's nachts rond en is het meest grappige beestje dat ik ooit heb gezien), en er komt binnen 2 weken een luipaard wat echt heel bijzonder is! 's Avonds komen er stekelvarkens en honey badgers naar het kamp die eten zoeken. En stekelvarken is tam en ligt 's nachts gewoon onder je voeten. Zijn stekels zijn alleen hard wanneer hij bang is omdat hij ze dan omhoog steekt. Ook zie je verschillende duikers (hertjes) over het kamp lopen. Verder kom je als je het reservaat binnen rijdt soms giraffen tegen (met baby), impala's, kudu's etc. Kortom ik zit echt midden in de bush en het is nauwelijks uit te leggen.


Gedurende de week hebben we een heel strak programma. We halen de kinderen maandag op in het dorp (we hebben connecties met drie scholen). Ze zijn dan nog heel verlegen en vooral stil. We beginnen dan met ontbijt en daarna beginnen de lessen. De lessen verschillen van wiskunde en Engels tot beleefdheid en hoe je Zuid-Afrika tot een betere plaats maakt. De kinderen hebben niet hetzelfde niveau als in Nederland. Dus we leren ze dingen zoals de werkwoorden 'to be' en 'to have' en simpele rekenmethoden. Het klaslokaaltje is natuurlijk buiten. 's Avonds spelen we meestal spelletjes met ze zoals bingo, trivial pursuit en pictionary. Alles staat dan in het teken van het project en om hen zoveel mogelijk bij te brengen. Op woensdag gaan we met de kinderen naar een game lodge om de hoek. Zo gaaf! Ik zag op een gegeven moment een zwarte vlek ver weg in de bosjes en zei dat. Toen we dichterbij kwamen was het een olifant die zich schuil hield. Daarna kwam hij heel voorzichtig tevoorschijn. Verder natuurlijk lots of giraffes, impala's en zebra's gezien.Het is nu weekend. De kinderen zijn vrijdag vertrokken. Het was totaal het tegenovergestelde van maandag. Ze waren keihard aan het zingen en klappen. Echt geniaal. Ze kennen zoveel leuke Afrikaanse liedjes en zijn zo muzikaal. Echt ongelooflijk! Op de bonte avond donderdag kwam dat al naar voren. Ze gingen meteen om het kampvuur dansen en zingen. Ik wou dat wij dat muzikale wat meer hadden. Wat kunnen ze dansen zeg!Het eten is hier trouwens echt te lekker.
Elke dag krijgen we een andere lunch
en avondmaaltijd.
Ze weten zeker wat lekker eten is!
Als de kinderen weg zijn, dus in het weekend, hebben we meer vrije tijd. We zijn vrijdag voor een 'sundowner' naar de Leopard Rock gegaan. Daar heb je dan een fantastisch uitzicht van de omgeving. Zaterdag zijn we om 8 uur naar Hoedspruit gegaan. Dat is een village een klein uurtje van het project. Daar doen we persoonlijke inkopen voor de rest van de week voor onszelf. Oftewel we kopen biertjes en chips voor de avond. Na een lunch in Hoedspruit zijn we naar de 'Three Bridges' gegaan. Daar heb je een mooi uitzicht over de rivier en met zonsondergang komen daar nijlpaarden. 's Avonds heb ik mijn eerste braai (bbq) gehad bij de buren. Wat eten ze veel vlees zeg. Met een super oude jeep reden we 5 km verder naar de buren. Het was echt ijskoud. Gelukkig was er daarna natuurlijk een kampvuur.


De eerste lessen die ik zelf heb gegeven waren maths en politeness! Het is best leuk om les te geven, het programma is zo strak dat je bijna alles kopieert. Bij math is het echt het simpele rekenwerk. En bij politeness leer ik ze bijvoorbeeld dat ze 'thank you' en 'pleasure' moeten zeggen (de hele dag door hoor je dit, erg geestig/vermoeiend), dat ze hun bord niet vol mogen scheppen, dat ze je aankijken, etc. Erg leerzaam voor hun, want ze hebben echt andere regels. Verder kreeg ik op het moment zelf te horen dat ik de sex talk mocht geven. Oftewel uitleggen dat ze safe sex moeten hebben en letterlijk met ze oefenen met een banaan om een condoom om te doen.

Woensdag ben ik met 4 andere vrijwilligers naar het Kruger Park gegaan. Het begon met een super mooie 'sunrise'. In het begin stopten we voor elk wild zwijn en impala. Daarna alleen nog maar voor het grote werk. We hebben olifanten gezien, nijlpaarden (die erbij lagen als rotsen in de rivier), giraffen, buffalo's, struisvogel en een groep leeuwen! Dat was echt heel gaaf. Je kon ze bijna niet zien liggen, omdat ze zo verstopt waren in het gras. Af en toe stond er een welpje op, zag je een staart zwengen of liet meneer de leeuw zijn mooie manen zien. Het was echt afwachten of ze weer wat gingen doen. Het was echt een fantastische dag.

Vrijdag kregen we te horen dat iemand een pangolin (miereneter) probeerde te verkopen en dat diegene was opgepakt. De pangolin zou naar ons worden gebracht. Het is echt super bijzonder om dit dier in het 'echt' te zien. We hebben de pangolin 2 injecties gegeven en gekeken hoe hij reageerde. Zondag hebben we hem vrijgelaten in het reservaat naast ons. Er waren wel 25 mensen (vrienden en kennissen) gekomen omdat het zo bijzonder is om een pangolin vrij te laten/te zien in het wild. Het is een heel bijzonder beest. Het loopt op zijn achterpoten en kan zich helemaal oprollen tot een bal.

De projectleider had geregeld dat we zaterdag mee konden naar het reservaat om de luipaard op te halen. Nadat de dierenarts de luipaard met een pijl had verdoofd, zijn we zijn terrein binnen gegaan en hebben ze een chip onder zijn vacht geplaatst. Ik heb hem heel sneaky even kunnen aaien. WAT WAS HIJ ZACHT EN MOOI! Zo'n gaaf beest!!


Vervolgens werd hij naar de jeep van de dierenarts getild en moesten we opschieten want de verdoving duurde niet lang meer. Bij het project in de kooi werd hij langzaam wakker. Erg cool om te zien, hoe hij dan langzaam zijn ogen opende. Hij is trouwens naar het opvangcentrum gekomen omdat hij geen slagtanden meer heeft en dus niet kan overleven in het wild. Uiteraard waren we erg blij dat we een leopard mochten meemaken en dat we bij het verdoven mochten zijn.

Maandag kregen we 6 weeskinderen. Het waren echt hele lieve kinderen, maar zo verlegen. Gedurende hun verblijf op het project voor een week leren ze heel veel en zie je ze veranderen, kruipen uit hun schulp. Op vrijdag geven we trouwens het kind dat het meest is verbeterd een jonge boom die op school mag worden geplant. En we geven hen een certificaat met hun 5 beloftes over de natuur.

Mattia
Nederland

*** WIJ ZIJN VERHUISD! *** NEEM EEN KIJKJE OP ONZE GEHEEL VERNIEUWDE WEBSITE *** WWW.CHAMELEONTRAVELAFRICA.COM ***